Войната в Грузия и финансовата криза – следствия от US политиката
Войната в Грузия и финансовата криза – следствия от US политиката / снимка: БГНЕС

Руският президент Дмитрий Медведев разкритикува днес САЩ за това, че са използвали конфликта в Грузия като претекст за навлизането на НАТО на руска територия и заяви, че Москва ще вземе ответни мерки. „Конфликтът в Кавказ беше използван като претекст за изпращането на военни кораби на НАТО в Черно море и след това за насилственото налагане в Европа на американската противоракетна система, която на свой ред ще доведе до ответни мерки от страна на Русия“, заяви Медведев в обръщение към нацията.

„Трагедията в Цхинвали беше следствие от политиката на американската администрация, която е самонадеяна, нетърпяща критика и предпочитаща едностранните решения“, заяви руският държавен глава. Освен това Медведев разкритикува „грешките във финансовата област“ и „липсата на чувство за мярка“. Според него те са в основата на световната финансова криза, която „далеч не е отминала“.

Медведев предложи в обръщението си към нацията от избирането му за президент през март президентският мандат да бъде удължен от четири на шест години, предаде АФП. Той изрази желание „да бъде увеличен мандатът на конституционните правомощия на президента и на Държавната Дума, съответно на шест и пет години“. В момента президентът и парламентът имат четиригодишен мандат.

Освен това той заяви, че ще промени избирателния закон в полза на малките политически партии. „Смятам, че партиите, получили между пет и седем процента, трябва да имат гарантирани едно или две места в парламента“, заяви руският държавен глава, цитиран от Ройтерс. „Така ще можем да предложим парламентарно представителство на малките партии, представляващи интересите на значителна част от населението“, добави Медевдев.

"Смятам за свой дълг да предупредя онези, които се надяват да утежнят политическата ситуация. Няма да им позволим да сеят социална и етническа омраза, да мамят хората и да ги въвличат в незаконни дейности", изтъкна още в обръщението си руският президент. Той отправи и предупреждение срещу всякакви опити "да се дестабилизира обществото с цел задоволяване на лични амбиции". "Конституционният ред ще продължи да се гарантира с всички законни средства", обеща Медведев.

Русия ще разположи ракетни системи с малък обсег от типа "Искандер" в западния си ексклав Калининград като ответна мярка на плановете на САЩ да разположат противоракетен щит в Чехия и Полша, заяви още руският президент Дмитрий Медведев. "По-рано планирахме да разпуснем три ракетни поделения от противоракетната дивизия, разположена в Козелск и да демобилизираме цялата дивизия до 2010 г. Сега реших да се въздържа от тези планове и да не реформирам нищо", каза Медведев.

"Освен това, за да неутрализираме – ако бъде необходимо – противоракетна система (на САЩ в Европа), ракети "Искандер" ще бъдат разположени в района на Калининград. Естествено, възнамеряваме да използваме за същата цел и ресурсите на руския военен флот", каза президентът, добавяйки: "Освен това, ще бъде приложен електронен блокаж на новите елементи на американския противоракетен щит (в Европа) от територията на същия най-западен район на Русия, тоест от Калининград".