Ирак
Ирак / iStock/Getty Images
Напуска редица бази
Водената от САЩ коалиция преустановява обучението на силите за сигурност на Ирак заради разпространението на новия коронавирус и извежда войските си от по-малки бази в арабската страна, съобщи днес щабът на коалицията, цитиран от ТАСС.

Според разпространеното комюнике коалицията предприема прегрупиране на силите си в Ирак. Тези действия "отразяват успеха" в борбата с терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД), пояснява коалицията. Освен това става дума за "краткосрочни стъпки, насочени към защитата на личния състав във връзка с пандемията, предизвикана от коронавируса".

Американските военни предадоха базата „Ал Каим“ на иракската армия


"Разчитаме, че в бъдеще коалицията ще подкрепя силите за сигурност на Ирак от по-малък брой бази и с по-малък брой военнослужещи", се казва в комюникето. В него се уточнява, че коалицията извежда войските си от "няколко по-малки бази". "коалицията запазва ангажимента си за необратимия разгром на ИД чрез партньорство със силите за сигурност на Ирак. Ще възобновим подкрепата си за обучение на иракчани, когато ситуацията го позволи", се посочва в комюникето.

Ирак има нов премиер

Освен това коалицията потвърждава намерението си временно да изведе от Ирак част от своите военни инструктори. "Иракските сили за сигурност временно са прекратили цялото обучение, за да предотвратят потенциалното разпространение на COVID-19. Вследствие на това коалицията през идните дни и седмици ще върне временно част от силите си, занимаващи се главно с обучение (на иракчани) по родните им страни", съобщава щабът на коалицията.

Според комюникето коалицията предприема тези стъпки "в координация на действията си с правителството на Ирак". "Коалицията ще запази ключовия военен персонал в някои иракски бази, за да гарантира, че нашите интереси и интересите на иракското правителство ще бъдат осигурени по надлежния ред. Както и досега тясно си сътрудничим с иракските сили за сигурност на ниво щабове с цел защитата на съвместните бази, и за обмен на тактическа информация и (провеждане на) операции срещу ИД", се подчертава в комюникето.
БТА