/ IStock
Българските граждани, пътуващи за Черна гора, ще трябва да представят отрицателен тест за COVID-19, сертификат за ваксинация или документ за преболедуване на коронавирус при влизане в страната.
 
По информация на българското посолство в Черна гора мярката влиза в сила от 24 август 2021 г., и ще важи до 10 септември 2021г.
 

При влизане в Черна гора  българските граждани следва да представят един от следните документи:

- отрицателен резултат от PCR тест, не по-стар от 72 часа, считано от момента на влизане в Черна гора;
- удостоверение за извършена ваксинация – поставена съответна последна доза или поне първа доза от ваксина срещу COVID-19;
-  документ за отрицателен резултат от бърз антигенен тест, издаден от оторизирана лаборатория и не по-стар от 48 часа към момента на влизане в Черна гора;
-  документ за положителен резултат от PCR тест или бърз антигенен тест, издаден от надлежна лаборатория, по-стар от 14 дни, но не по-стар от 180 дни преди датата на влизане в Черна гора.
 
Децата на възраст до 5 години са освободени от задължението да представят диагностични тестове.
 

Изискванията не важат и за гражданите, пристигащи в Черна гора от Албания, Косово, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина и Република Северна Македония и имат постоянно или временно пребиваване в тези държави или са пребивавали на тяхна територия поне 15 дни.