Владимир Путин и Джо Байдън говориха по телефона по-малко от седмица след встъпването в длъжност на американския президент
Владимир Путин и Джо Байдън говориха по телефона по-малко от седмица след встъпването в длъжност на американския президент / Gulliver/Getty Images
Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън в телефонен разговор се съгласиха да удължат СТАРТ-3, съобщи пресслужбата на Кремъл.
  „Президентът на Руската федерация Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Съединените американски щати Джоузеф Байдън“, се казва в съобщението на пресслужбата на Кремъл.

"Бяха обсъдени актуални въпроси от двустранния и международния дневен ред. Владимир Путин поздрави Джоузеф Байдън за началото на работата му като президент на Съединените щати. Той отбеляза, че нормализирането на отношенията между Русия и САЩ ще отговаря на интересите на двете страни и, предвид тяхната специална отговорност за поддържане на сигурността и стабилността в света, и на цялата международна общност.

Възможностите за сътрудничество бяха разгледани в борбата срещу такъв остър проблем като пандемията на коронавируса, както и в други области, включително търговско-икономическата", заяви пресслужбата.

Путин и Байдън засегнаха темата за едностранното оттегляне на САЩ от Договора за открито небе.

"Сред международните теми бяха проблемите за запазване на Съвместния цялостен план за действие по иранската ядрена програма, вътрешното украинско уреждане, както и руската инициатива за провеждане на среща на върха на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН", заявиха още от Кремъл.

"Като цяло разговорът между лидерите на Русия и САЩ имаше делови и откровен характер. Беше договорено да се поддържат контакти", се казва в съобщението.

"Президентите изразиха удовлетворение във връзка с проведената днес размяна на дипломатически ноти за постигане на споразумение за удължаване на Договора за стратегически нападателни оръжия.

През следващите дни страните ще завършат всички необходими процедури, за да осигурят по-нататъшното функциониране на този важен международно-правен механизъм за взаимно ограничаване на ядрените ракетни арсенали ", посочено в съобщението.

От пресслужбата на Джо Байдън пък разговорът бе описан малко по-различно. Американският президент е изразил безпокойство от руските действия, включително отношението към намиращия се в затвора критик на Кремъл Алексей Навални, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Новината за телефонния разговор обяви говорителката на американското президентство Джен Саки на редовен брифинг за медиите.
По думите й темите са включвали предложението на Байдън да бъде продължен с пет години срокът на договора за ядрените оръжия с Русия Нов СТАРТ и "категоричната подкрепа (на САЩ) за суверенитета на Украйна" пред лицето на продължаващата руска агресия
.

Превод и редакция: DarikNews