Владимир Путин
Владимир Путин / Gulliver/Getty Images
Руският президент Владимир Путин каза на годишната си пресконференция днес, че се надява избраният за президент на САЩ Джо Байдън да помогне за решаването на някои от трудните проблеми в отношенията между Москва и Вашингтон, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Ние изхождаме от това, че новоизбраният президент на Съединените щати ще разбере какво се случва - той е човек с опит във вътрешната и външната политика, и разчитаме, че всички възникнали проблеми, или поне част от тях, ще намират решение при новата администрация", каза руският президент.

Отговаряйки на журналистически въпрос, той отново каза, че руски хакери не са се намесвали в американските президентски избори през 2016 година, за да помогнат за избирането на Доналд Тръмп.

Путин поздрави Джо Байдън за победата му в президентските избори (ВИДЕО)


"Защо руските хакери този път не помогнаха за преизбирането на Тръмп? - повтори Путин, цитиран от ТАСС, въпроса на журналиста. - Смятам, че това не е въпрос, а провокация. Руските хакери не са помагали за избирането на действащия президент на САЩ и не са се намесвали във вътрешните работи на тази велика държава."

Той изрази мнение, че Доналд Тръмп има голяма подкрепа в страната си и, доколкото в Москва разбират, той не смята да напуска политическия живот в САЩ.

Отговаряйки на въпрос, на какъв пост, при подкрепата на Русия, може да разчита сегашният американски лидер, Путин отговори, че "няма никаква необходимост" Тръмп да бъде трудоустройван. "За него гласуваха почти 50 процента от населението, ако се съди по броя на гласувалите, а не по този на електорите (в Избирателната колегия), - напомни руският президент. - Той разполага с достатъчно голяма подкрепа вътре в САЩ и, доколкото разбирам, няма намерение да се оттегля от политическия живот на своята страна".
БТА