/ БТА
Американските биолаборатории в постсъветското пространство събират биологични материали, изучават спецификата на разпространението на опасни болести, а в Украйна по същество разработват биологически оръжия. Това заяви държавният глава на Руската федерация Владимир Путин на юбилейната среща на върха на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), която се провежда в Москва, предава ТАСС.
 
 „Отдавна алармираме за биологичната активност на САЩ в постсъветското пространство. Както знаете, Пентагонът създаде десетки специализирани биологични лаборатории и центрове в нашия общ регион. И те в никакъв случай не са заети с това да предоставят практическа медицинска помощ на населението на страните, в които са започнали дейността си“, коментира руският президент.
 
По думите му основната задача на подобни лаборатории е „събиране на биологични материали и изучаване за свои цели на спецификата на разпространението на вируси и опасни болести“. „Сега, в хода на специалната операция в Украйна, бяха получени документални доказателства, че компоненти на биологически оръжия по същество са създадени в непосредствена близост до нашите граници“, увери Путин.
 
ТАСС