Виновните за избитите цивилни в Афганистан ще понесат отговорност, обеща Обама
Виновните за избитите цивилни в Афганистан ще понесат отговорност, обеща Обама / снимка: Reuters, архив

Президентът Барак Обама заяви днес, че е наредил на Пентагона да разследва най-задълбочено и сериозно избиването на цивилни афганистанци от американски военен, който откри безразборна стрелба в няколко къщи в южната провинция Кандахар през нощта в събота срещу неделя, предаде Ройтерс.

„Ще проследим фактите, където и да ни отведат. Ще направим така, че всеки замесен да понесе цялата си отговорност, с цялата сила на закона”, каза президентът пред журналисти в Белия дом. „САЩ ще се заемат с разследването толкова сериозно, колкото ако бяха избити наши граждани, наши деца”, обеща Барак Обама.

„Избиването на цивилни е в разрез с американските ценности. Този случай е трагичен и потресаващ, но той няма да отслаби решителността на САЩ да си свършат работата в Афганистан. САЩ ще изтеглят отговорно войските си до края на 2014 г. - датата, уговорена със съюзниците за прекратяване на войната”, каза още Обама, посочва БТА.

САЩ не обсъждат варианти за допълнително изтегляне на войски от Афганистан след избиването на цивилни афганистанци, заяви говорителят на Белия дом Томи Вайътър. „Не са взимани никакви решения. Както обяви президентът, ще върнем у дома общо 33 000 души до лятото. След това изтегляне нашите войски ще продължат да се връщат с равномерни темпове вкъщи, а грижите за сигурността ще поемат афганистанците”, добави Вайътър.