/ БТА
ЕК следи подобни злоупотреби в шест държави
В ЕС няма място за злоупотреба с правосъдието, никой не може да заплашва и притеснява журналистите и онези, които говорят по важни за обществото въпроси. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Юрова на съвместно заседание на комисиите на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и по правни въпроси.

Тя добави, че ЕК следи подобни злоупотреби в шест държави, без да ги посочва. По нейните думи комисията обмисля как със законодателни средства да противодейства на това явление и как съдиите в ЕС да бъдат подпомогнати да разпознават подобни дела и да ги прекратяват още в началото.

Кьовеши: Началото на работата на прокуратурата на ЕС е исторически миг

Юрова поясни, че в различните европейски страни се прилагат различни начини за сплашване на журналисти по правен път. По нейните думи съществуват възможности подобни злоупотреби с правото да бъдат различавани от останалите дела.

Тя съобщи, че предстоящите доклади на ЕК за върховенството на закона в ЕС ще съдържат примери с дела, водени срещу журналисти и общественици, за да бъдат притиснати и заглушени. Политическата намеса по подобни случаи е честа, добави Юрова.
БТА