Поставянето на началото на работата на Европейската прокуратура е исторически миг. Това заяви на пресконференция ръководителят на новата институция на ЕС Лаура Кьовеши.

"Носим огромна отговорност, работата ни е пряко свързана с правата на европейските граждани", добави тя. По нейните думи успехът на прокуратурата може да повиши доверието в ЕС до невиждани равнища.

"Нашата цел са икономическата и финансовата престъпност - най-голямата заплаха за всяко демократично общество, подценявана, недостатъчно съобщавана, често дори поощрявана в полза на организирани престъпни групи, които работят за подмяна на законната власт. Ще имаме работа с хора, които не се спират пред изключителна жестокост, за да си осигурят безнаказаност", каза Кьовеши.
 


Тя изрази очакване прокуратурата на ЕС да работи по хиляди случаи годишно. По нейните думи в началото се очакват 3000 случая, като първите данни вече постъпват в новата институция. Първият сигнал е от Германия, приети са и данни от Италия. Според Кьовеши най-много данни може да се очакват за съмнения за злоупотреби със средства от ЕС за здравеопазване, земеделие, инвестиции и обществени поръчки.

Тя поясни, че първите случаи са по проверки, образувани в някоя от 22-те държави, участващи в прокуратурата на ЕС. Кьовеши уточни, че с Унгария и Полша, които не участват в новата институция, ще се работи на основата на двустранни споразумения за сътрудничество.

Зам.-председателят на Европейската комисия Вера Юрова отбеляза, че за 2019 г. ЕС е разполагал с 1000 сигнала за злоупотреби на стойност около 460 милиона евро. Тя уточни, че в държавите от ЕС, които не участват в Европейската прокуратура, проверките по сигнали за измами ще се извършват от ОЛАФ. Юрова посочи, че ОЛАФ има право само да препоръча държавата, където е извършено нарушение, да предприеме разследване, докато Европейската прокуратура може да взима решения.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс изрази очакване държавите от ЕС, които досега не са се присъединили към Европейската прокуратура, да размислят, а онези, които не са запълнили квотата си за делегирани прокурори, да завършат задачата. По неговите думи Финландия съвсем скоро ще изпълни задължението си да посочи своите предложения за делегирани прокурори.
 


Рейндерс съобщи, че ако Словения не изпълни същото задължение, Европейската комисия ще прецени как да окаже съответния натиск. Засега ЕК ще поиска обяснения от Любляна защо досегашната процедура по определянето на предложения за делегирани прокурори е отменена с намерение за организиране на нова. По думите на Рейндерс държавите и гражданите са длъжни да подават сигнали за злоупотреби с европейския бюджет.

Отсега нататък мястото за тези сигнали е прокуратурата на ЕС, заяви Кьовеши. Тя упрекна Словения, че нарушава европейските договори с това, че не сътрудничи искрено с институциите на ЕС.
БТА