Великобритания няма да започне преговори за излизането си от ЕС преди края на годината
Великобритания няма да започне преговори за излизането си от ЕС преди края на годината / БГНЕС, архив

Великобритания няма да започне преговорите за излизането си от Европейския съюз преди края на годината, увери днес премиерът Тереза Мей, цитирана от ТАСС.

На пресконференция в Ханчжоу след края на срещата на върха на Г-20 в източния китайски град Мей отбеляза, че преди това е необходима известна подготовка за договаряне на споразумение за бъдещите отношения на страната с ЕС.

Великобритания закъснява с подготовката на излизането си от ЕС

Британският премиер даде да се разбере, че иска нова система, която да даде на нейното правителство контрол върху миграцията, предаде Ройтерс.

Мей се обяви против точковия модел, при който кандидатите за пребиваване във Великобритания са подбирани въз основа на критерии. Тази система дава възможност за злоупотреби, се аргументира тя и даде пример с мигранти, които са изопачили в своя полза правилата за получаване на студентска виза - случаи, за които й разказали служители на лондонското летище "Хийтроу".

Британското правителство иска уникално споразумение с ЕС след Брекзита

Великобритания все още вдъхва доверие в икономически план, въпреки предстоящия Брекзит, увери Мей, цитирана от Асошиейтед прес.

Британският премиер посочи, че австралийският министър на търговията ще посети страната тази седмица за проучвателни разговори за търговска сделка. Индия, Мексико, Южна Корея и Сингапур освен това са дали да се разбере, че ще приветстват преговори за премахване на двустранните търговски бариери с Великобритания.

Японският премиер Шиндзо Абе обаче казал на британската си колега, че иска по-голяма предсказуемост за нейните планове за бъдещето на страната й извън ЕС.

Няма да има опити за оставане на Великобритания в ЕС през "задната врата"

Великобритания възнамерява да остане главен актьор в европейската отбрана, обяви междувременно британският министър на отбраната Майкъл Фалън, цитиран от Франс прес.

"Никой не трябва да се съмнява в това. Великобритания ще продължи да играе главна роля в (гарантирането на) международната сигурност и сътрудничеството (в тази сфера) с нашите европейски и други съюзници ще продължи", подчерта Фалън на среща край Париж на френския елит в областта на отбраната и сигурността.

Редица източноевропейски страни членки на ЕС се опасяват от евентуалното отслабване на тази роля на Великобритания на фона агресивното според тях поведение на Русия.

От своя страна британският министър, отговарящ за преговорите за Брекзит, заяви, че Великобритания ще напусне Европейския съюз и ще си върне суверенитета и подчерта, че няма да има нито отлагане, нито втори референдум, предаде Ройтерс.

Както ясно заяви и премиерът, няма да има никакви опити за оставане в ЕС през задната врата", подчерта Дейвид Дейвис пред парламента.

"Никакви опити за отлагане, за изкривяване на волята на британския народ. Никакви опити за свикване на втори референдум, защото на някои хора не им харесвал отговорът от първия", добави Дейвис.

Министърът посочи, че правителството е твърдо в желанието си да поддържа "възможно най-свободни търговски отношения" с ЕС и да контролира миграцията във Великобритания.

Източник: БТА