/ Gulliver/Getty Images
Великобритания ще напусне Европейския съюз на 31 октомври, независимо от всичко, каза говорител на британския министър-председател Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Изявлението му беше в отговор на съобщения, че правителствен съветник е намекнал, че парламентът е пропуснал възможността си да спре Брекзит без сделка.

ЕК е отворена за преговори с Борис Джонсън

Говорителят каза, че Великобритания ще продължи да се стреми към диалог с останалите страни от Европейския съюз в търсене на сделка за Брекзит. По думите му британското правителство се надява ЕС да промени позицията си за предпазния механизъм за ирландската граница.

Според в. "Сънди телеграф" Доминик Къмингс - един от архитектите на кампанията за излизане от ЕС на референдума във Великобритания през 2016 г. - е казал на министрите, че Джонсън може да планира общи избори след 31 октомври, когато е крайният срок за Брекзит, ако загуби вот на недоверие в парламента.

Великобритания заделя над 2 милиарда лири за Брекзит без сделка

Попитан дали премиерът е съгласен, че е твърде късно да се спре Брекзит без сделка, говорителят каза: "Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври при каквито и да било обстоятелства. Няма ако или обаче. Трябва да възстановим доверието в нашата демокрация и да изпълним повтаряните обещания на парламента към народа, като излезем от ЕС на 31 октомври."

"Политиците не могат да избират кои гласове да уважават. Те обещаха да уважават резултата от референдума и ние трябва да направим това", заяви той.
БТА