/ iStock/Getty Images
Великобритания реши да не участва в програмата на ЕС за снабдяване на ваксина срещу COVID-19, защото е "по-напред" със своя собствена програма, съобщи британският министър на здравеопазването Мат Ханкок, цитиран от ДПА.

"Избрахме да не се присъединяваме към европейския план за закупуване на ваксина", каза Ханкок пред радио "Таймс". "Причината е, че ако го бяхме направили, нямаше да имаме думата по отношение на придобитата ваксина, за цената, количествата, графиците на доставка", добави той.

Биотехнологичната компания „Модерна“ бави клиничните тестове на ваксина срещу COVID-19

"Ние сме по-напред от европейските планове", каза Ханкок. "Смятаме, че така ще постигнем по-бързо крайната цел", посочи министърът.

По думите на Ханкок Великобритания е облагодетелствана от това, че разполага с "два от водещите кандидати" за разработване на ваксина, става дума за изследванията в Оксфорд и Империал Колидж в Лондон.

Миналия месец Европейската комисия представи своя стратегия за ваксина. Целта ѝ е да поощри разработването на ефикасна ваксина и да направи така, че тя да бъде на достъпна цена в държавите от Общността. Последното следва да стане посредством сключването на предварителен договор с отделните производители.
БТА