/ iStock/Getty Images
Американска биотехнологична компания „Модерна“ забавя началото на клиничните изпитвания на коронавирусна ваксина повече от две седмици поради несъгласия с Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) и Администрацията по храните и лекарствата (FDA). Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на три източника.

Прасетата имат имунитет срещу Sars-CoV-2

Според тях „Модерна“ получила от американските власти почти 500 милиона долара за тези цели, но осуетява усилията на федералното правителство, насочени към бързото разработване на ваксината. Според публикацията компанията не е изпратила на центровете и FDA навреме тестовите доклади и игнорира препоръките на експерти от тези отдели.  Отговорът на компанията е, че липсва квалифициран персонал и опит в провеждането на клинични изпитвания на ваксини, особено на хора.
 
Как покрай COVID-19 светът забрави СПИН, погубил близо 700 хиляди през 2019 г.

По-рано американските власти предоставиха 1,2 милиарда долара на британско-шведската фармацевтична компания „AstraZeneca“, която разработва ваксина заедно с учени от Оксфордския университет. За същата цел администрацията отпусна и 456 милиона долара на фармацевтичния производител „Johnson & Johnson“. „Merck и Pfizer“ също разработват ваксина срещу коронавируса в САЩ.
БГНЕС