Вдовицата на Ясер Арафат ще сезира френското правосъдие за смъртта на мъжа си
Вдовицата на Ясер Арафат ще сезира френското правосъдие за смъртта на мъжа си / снимка: БГНЕС, архив

Парижка адвокатска кантора обяви, че е била натоварена от вдовицата на Ясер Арафат да изготви жалба след като бяха открити необичайно високи количества полоний по дрехите на бившия палестински лидер, което съживи тезата, че е бил отровен, предаде Франс прес.

"Суха Арафат, вдовица на палестинския лидер Ясер Арафат, се обърна към адвокатска кантора в Париж за внасяне на жалба срещу неизвестен извършител пред френския съд", съобщи кантората на адвокат Пиер-Оливие Сюр.

"Г-жа Арафат се надява, че сезираните власти ще могат да установят точните обстоятелства на смъртта на съпруга й и да потърсят истината, за да бъде въздадено правосъдие", се казва още в изявлението, цитирано от БТА.

Сюр не даде подробности по жалбата, а само уточни, че тя ще бъде внесена преди 1 август.

Бившият палестински лидер почина на 11 ноември 2004 г. във френската военна болница "Перси" близо до Париж.

Тезата, че е бил отровен, отново бе повдигната, след като миналата седмица телевизия "Ал Джазира" излъчи документален филм, в който учени от швейцарска лаборатория са анализирали биологични проби от дрехите на Арафат и са открили "необичайно високо количество полоний" - силно токсично радиоактивно вещество, с което бе отровен през 2006 г. в Лондон бившият руски шпионин Александър Литвиненко.