Ватикана: Употреба на презервативи се допуска само по изключение
Ватикана: Употреба на презервативи се допуска само по изключение / Reuters

Ватикана подчерта в изявление, че ползването на презервативи е допустимо само по изключение след като вчера папата заяви, че приема употребата на кондомите в някои случаи, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

"Папата обсъди изключение, при което половата активност е опасност за живота на партньора. В този конкретен случай папата не оправдава безразборната полова дейност от морална гледна точка, а счита, че ползването на презерватив може да е първа стъпка към по-отговорно поведение", заяви говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди.

Вчера в книга с интервюта, която излиза във вторник, папата за пръв път прие употребата на презервативи в отделни случаи за намаляване рисковете от заразяване с вируса на СПИН. „В този контекст разсъжденията на папата не може да се приемат като някакъв революционен обрат", заяви Ломбарди.

Той настоя, че папа Бенедикт Шестнайсети "не е искал да заема позиция по проблема с презервативите по принцип", когато осъди употребата им на свое посещение в Африка през март 2009 г., "а че е искал да подчертае ясно, че проблемът на СПИН не може да бъде решен единствено с раздаване на презервативи".

Ломбарди припомня, че много богослови и високопоставени представители на църквата са изразявали в миналото подобни позиции, но признава, че "досега не бяхме чували тези думи, изказани толкова ясно от някой папа, макар и това да е било в неофициален разговор".

Оповестените вчера думи на папата за кондомите бяха положително приети в цял свят. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ги определи като "добре дошли и реалистични", а активистите в борбата със СПИН заявиха, че "е извършен пробив".