Вашингтон продължава да търси Бин Ладен
Вашингтон продължава да търси Бин Ладен / снимка: Reuters

Американската армия се опитва да залови лидера на терористичната мрежа Ал Кайда Осама бин Ладен жив, за да го предаде на правосъдието, заяви главнокомандващият силите на САЩ и НАТО в Афганистан Стенли Маккристъл, цитиран от ИТАР-ТАСС. „САЩ не са се отказали от тази цел", подчерта той на брифинг с журналисти.

Генералът беше помолен да коментира изявлението на министъра на правосъдието Ерик Холдър, който преди дни заяви, че Бин Ладен никога няма да бъде съден в САЩ, защото няма да бъде заловен жив. „Вероятността той да бъде заловен жив е нищожно малка. Той ще бъде убит от нас или от собствените си хора", каза Холдър по време на изслушване в една от комисиите към Камарата на представителите.

„Всички в армията разбираме, че Бин Ладен трябва да бъде арестуван, а не застрелян", подчерта в отговор Маккристъл. Американското разузнаване смята, че лидерът на Ал Кайда в момента се укрива в пакистанската област Южен Вазириста,  близо до границата с Афганистан, посочва БТА.

След атентатите на 11 септември 2001 г. бившият президент Джордж Буш обеща Бин Ладен да бъде заловен „жив или мъртъв". След като тази цел не беше изпълнена, Вашингтон обяви награда за залавянето му в размер от 27 млн. долара, припомня агенцията. А в края на 2009 г. ФБР разпространи компютърно изображение на състарения Бин Ладен, с което потвърди, че се работи усилено по залавянето на обявения за терорист Номер 1.