/ БГНЕС
САЩ предложиха в сряда помощта си на Турция и заплашиха със санкции, за да накарат режима в Дамаск и неговия руски съюзник да прекратят нова голяма офанзива в Сирия, предаде АФП.

Специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри заяви, че е "много обезпокоен" на фона на "изключително опасния конфликт" в окръг Идлиб в Северозападна Сирия.
Ние сме напълно в готовност да планираме нови санкции, каза той пред журналисти, без да уточнява целите, но давайки да се разбере, че те ще бъдат в Сирия.

Според Джеймс Джефри американският президент Доналд Тръмп има пълномощията в рамките на президентски указ, приет миналата година, да санкционира "лицата, които не подкрепят политическия процес и специално примирието".

Руски и турски военни експерти са загинали в зоната за деескалация в Идлиб

Следователно ние разглеждаме какво можем да направим в това отношение. И ние питаме турците как можем да им помогнем, обясни той.

САЩ бяха наложили за кратко санкции на Анкара в края на миналата година след турска военна операция в Северна Сирия срещу кюрдски бойци, които са съюзници на Вашингтон в борбата срещу джихадистите.

Но администрацията на Тръмп, критикувана за това, че самата тя е открила път за турската операция, изтегляйки войниците си от тази зона, след това успя да постигне примирие.

Турция предупреждава Европа за нова бежанска вълна


През последните дни силите на режима в Дамаск подновиха офанзивата си в Идлиб - последна крепост на джихадисти и бунтовници. Напрежението ескалира още повече в понеделник, когато сирийската артилерия обстрелва турски позиции, при което загинаха осем души. Анкара отговори на огъня, при което бяха убити най-малко 13 сирийски войници.

Американският държавен секретар Майк Помпео заяви във вторник, че САЩ подкрепят напълно отговора на Турция, като същевременно осъди "упоритите, неоправдани и
безмилостни атаки на режима", "на Русия, на Иран и на Хизбула срещу населението на Идлиб".
БТА