/ БГНЕС
Министерството на външните работи на Русия обяви днес, че руски и турски "военни специалисти" са били убити от въоръжени групи, извършили през последните две седмици на януари над хиляда нападения в зоната за деескалация в сирийската провинция Идлиб, предаде Ройтерс.

В изявление на уебсайта си ведомството констатира, че в Идлиб има "опасно покачване на напрежението и нарастване на насилието".

Турция предупреждава Европа за нова бежанска вълна

Това е първото потвърждение от руска страна за дадени жертви при тази ескалация на насилието в северозападната сирийска провинция, отбелязва Ройтерс.

Русия продължава да работи в тясна координация с Турция и Иран на територията на Сирия, се казва още в изявлението. В текста не се уточнява кога и къде са загинали руските "военни специалисти".

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу каза днес, че неговата страна очаква от Русия да се намеси, за да спрат незабавно нападенията на сирийските правителствени сили в Идлиб.

След обстрел на сирийската армия загинаха осем турски военни, което предизвика ответни удари. Това повишаване на напрежението в района подлага на риск крехкото сътрудничество между Анкара и Москва, които подкрепят различни страни в конфликта, отбелязва Ройтерс.

Ердоган в телефонен разговор с Путин: Турция ще отговори твърдо на атаките в Сирия

По думите на Чавушоглу Турция и Русия трябва да се постараят да решат проблема.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че засега няма планове за среща между президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, но при необходимост тя бързо може да бъде организирана.

Според Песков въоръжени групи, пребиваващи в турската "зона на отговорност" в Идлиб, продължават да атакуват сирийските правителствени сили и руската инфраструктура. "В турската зона на отговорност продължават агресивните действия на тези терористични групи и тези агресивни действия са насочени срещу въоръжените сили на Сирийската република и руски военни обекти в Сирия", каза Песков, цитиран от Ройтерс.

Според турски медии и сирийски опозиционни дейци, цитирани от АП, Турция е пратила днес подкрепления за своя военен контингент в Северозападна Сирия в опит да бъде отразена офанзивата на сирийските правителствени сили.
БТА