/ БГНЕС
Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган са се договорили да предприемат незабавни мерки за подобряване на координацията на техните действия в Сирия, предаде агенция Ройтерс, като се позова на Кремъл.

В телефонен разговор днес по инициатива на турската страна Путин и Ердоган са подчертали необходимостта от спазване на споразуменията за Идлиб, които имат за цел "неутрализиране на екстремистите" там.

В съобщение за разговора от турска страна се посочва, че Ердоган е казал на Путин, че Турция ще използва правото си на самозащита в случай на ново нападение срещу турските военни в Сирия.

Ердоган: Турция няма да влиза в конфликт с Русия


В нощта срещу понеделник осем турци бяха убити при артилерийски обстрел от сирийските правителствени сили. Според Анкара позициите са били обстрелвани, въпреки че сирийската армия е била уведомена предварително за разположението на турските сили. Руският център за примирие между враждуващите страни в Сирия в рамките на руското министерство на отбраната съобщи, че турските военни са попаднали под обстрел в Идлиб, тъй като турската страна не е предупредила Русия за придвижването на силите си.

Президентите на Русия и Турция са обсъдили по телефона и ситуацията в Либия, допълва ТАСС. Поставен е бил акцент върху спазването на режима на прекратяване на огъня от 12 януари и на реализиране на договореностите от Берлинската конференция за Либия на 19 януари, отбелязва пресслужбата на Кремъл.
БТА