Френският президент Еманюел Макрон обеща снощи да защити депутатите, изправени пред заплахи заради подкрепата си за неговия опит за увеличаване на възрастта за пенсиониране, на фона на стачки и протести срещу планираната от правителството пенсионна реформа и преди важното гласуване в парламента, което предстои днес, съобщава Асошиейтед прес.

Вандалско нападение беше извършено срещу канцеларията на председателя на консервативната партия "Републиканците" Ерик Сиоти, в очевиден опит да го принудят да блокира пенсионната реформа на Макрон.

Сиоти публикува в Twitter снимка на канцеларията си, намираща се в град Ница, чийто прозорец е бил разбит от хвърлен камък. Вандалите са надраскали и думите "вотът или камъкът", визирайки двата вота на недоверие на правителството, които трябва да бъдат гласувани днес в долната камара на парламента.

Други подкрепящи пенсионната реформа официални лица също съобщиха за вандализъм или опити за сплашване през последните дни.

В отговор Макрон е разговарял с председателите на двете камари на парламента, за да потвърди подкрепата си за всички депутати. Той е заявил, че правителството е готово да вземе необходимите мерки за защитата им, съобщи президентството снощи.

Освен това Макрон е изразил отново желанието си проектозакона "да достигне края на демократичния си път в контекст на уважение към всички".
Асен Георгиев/БТА