/ iStock/Getty Images
Президентът на Украйна Володимир Зеленски внесе в парламента кандидатурата на Денис Шмигал, досегашен вицепремиер и министър на общините и териториалното развитие, за следващ министър-председател, съобщи ТАСС. Парламентът одобри кандидатурата на Денис Шмигал за нов премиер на Украйна

Върховната рада на Украйна гласува по-рано днес оставката на 35-годишния досегашен министър-председател Олексий Хончарук. За оставката на премиера гласуваха 353 депутати, при нужни минимум 226.

Тръмп уволни заместник-министър на отбраната, одобрил военна помощ за Украйна

Преди това президентът Зеленски каза, че иска да увери международните партньори, че приоритетите на неговата администрация остават непроменени, независимо от обстойното преструктуриране на правителството. Украйна остава ангажирана с европейската интеграция, членството в НАТО и реформите, заяви Зеленски на извънредна сесия на парламента, на която бяха гласувани оставките на Хончарук и още няколко министри, предаде Ройтерс.

Същевременно Зеленски разкритикува дейността на сформирания само преди половин година кабинет на Хончарук, предаде ТАСС. Пред депутатите в Радата президентът каза, че са нужни "нови мозъци и нови сърца"

Зеленски: Украйна няма да може да си върне Крим в близко бъдеще

Според Зеленски "досегашното правителство знае какво да прави. Но да знаеш е малко. Трябва много да се работи, трябва нещата да се вършат". Това е правителство на новите лица. Но новите лица не са достатъчни, изтъкна Зеленски. Трябват нови мозъци и нови сърца.

В изложението си пред депутатите Зеленски подчерта, че връщането на Донбас под контрола на Украйна остава приоритет на държавната политика, предаде ТАСС.
БТА