/ / iStock/Getty Images
Честността често е изследвана от психолози и икономисти, но рядко в реалния живот и никога в 40 страни по света, където екип от учени тества хиляди хора, на които е предаден "изгубен" портфейл, съобщават АП и АФП, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс". 

Резултатите от експеримента на стойност 600 000 долара показват, че хората са по-склонни да върнат изгубен портфейл, ако в него има пари. Колкото по-голяма е сумата, толкова по-съзнателно подхождат индивидите. До това изненадващо заключение са стигнали специалисти от университетите на Цюрих, Швейцария, и на Мичиган и Юта, САЩ, които за целите на проучването са "изгубили" над 17 000 портфейла в 355 града в 40 страни.

/ iStock/Getty Images

Проследявайки колко често хората се свързват с предполагаемия собственик на изгубената вещ, изследователите са установили, че ако портфейлът съдържа пари - еквивалент на 13 долара в местна валута, средно 51% от индивидите го връщат срещу 40% за портфейл без пари. Тази тенденция е наблюдавана в почти всяка страна, въпреки че действителните цифри варират. 

Учените са "вдигнали залога" до еквивалента на 94 долара в САЩ, Великобритания и Полша. Резултатът - върнати са били средно 72% от изгубените портфейли, съдържащи по-голяма сума, срещу 61% за тези с 13 долара и 46% за празните. Как е възможно това? "Данните сочат, че хората са склонни да проявяват загриженост за чуждото благо и неприязън към мисълта да се проявят като крадци", обяснява Ален Кон от изследователския екип от университета на Мичиган. 

/ iStock/Getty Images

Изгубените "портфейли" всъщност са били прозрачни визитници, за да могат хората да виждат наличните пари, без да ги отварят. 13 сътрудници на изследователите, преструващи се, че току-що са намерили вещите, са ги предавали в банки, театри, музеи и други културни учреждения, пощенски офиси, хотели, полицейски управления. Ключовият въпрос е бил дали лицето, на което е предаден портфейлът, ще се свърже с предполагаемия собственик, използвайки данните от прилежащите визитки. Визитките оставят впечатлението, че собственикът на изгубения портфейл е местен човек. За по-голяма убедителност съдържанието на портфейла включва и списък с покупки.

В част от мнимите портфейли са били поставени и ключове. Изследователите са установили, че те по-често биват връщаните от портфейлите без ключ. Учените са стигнали до извода, че мисълта за другите играе роля, тъй като за разлика от парите, ключът е важен за собственика си.

/ iStock/Getty Images

Ефектът на включените пари е отчетен в 38 от 40-те страни с изключение на Мексико и Перу. Честотата на връщане на изгубения портфейл варира. В Швейцария - процентът достига 74 на сто за портфейл без пари и 79 на сто за портфейл с пари, докато цифрите за Китай са съответно 7% и 22%, а за САЩ - 39% и 57%. В дъното освен Китай са Мароко, Перу и Казахстан. След първенеца по честност Швейцария се нареждат скандинавските страни.
БТА