/ Тайландски отдел за национални паркове, дива природа и опазване на растенията
Две жени са били арестувани на летище Суварнабхуми в Банкок заради опит за контрабанда. В багажа им били намерени 109 живи животни, съобщиха тайландски власти, цитирани от CNN.

Тайландският отдел за национални паркове, дива природа и опазване на растенията информира, че дивите животни са открити в два куфара след проверка на рентген.

Служители на дивата природа, извикани на местопроизшествието, намерили два бели дикобраза, два броненосца, 35 костенурки, 50 гущера и 20 змии в багажа на нарушителките.

животни Тайланд
Тайландски отдел за национални паркове, дива природа и опазване на растенията

Те са обвинени в нарушаване на Закона за опазване и защита на дивата природа, Закона за болестите по животните и Закона за митниците. Арестуваните жени са на 24 и 35 години и са родом от Индия, където трябвало да доставят животните.

Нелегалният трафик на животни отдавна е проблем в региона. Доклад от март 2022 г. на TRAFFIC, агенция за наблюдение на търговията с диви животни, казва, че повече от 70 000 местни и екзотични диви животни - включително техните части на тялото или производни - са открити при 140 конфискации на 18 индийски летища между 2011 и 2020 г.

Така например през 2019 г. мъж, пристигащ в Ченай, Индия, от Банкок, е бил задържан на летището, след като митническите служители открили в багажа му едномесечно бебе леопард.
 
CNN