В Шанхай подписахме договори за инвестиции у нас
В Шанхай подписахме договори за инвестиции у нас / netinfo

Договори за инвестиции в българо-китайско предприятие и за продажбата на български машини за прахово леене бяха подписани в Шанхай по време на официалната визита на премиера Сергей Станишев в Китай. Агенцията за чуждестранни инвестиции и Шанхайският инвестиционен борд подписаха меморандум за сътрудничество.

Ако Пекин е днешният ден на Китай, Шанхай е бъдещето – с този китайски израз българският министър-председател откри бизнес-форума в най-големия китайски град. За първите девет месеца в Шанхай са инвестирани 110 млрд. долара, градът дава 13 на сто от финансовите постъпленя на страната. Стокообменът между България и Шанхай обаче по местни данни е 40 млн. долара.

Създаването на съвместни предприятия и засилване на взаимните инвестиции са приоритет в политиката на правителството, каза Сергей Станишев, който акцентира колко е важно да се инвестира в България, която става член на ЕС само след месец. Този, който присъства на българския пазар с инвестиции и производство, ще има достъп до един голям пазар от 500 млн. души, който е много високо платежоспособен, каза премиерът. Не смятам, че е естествено, когато страна като Австрия има инвестиции около 3 млрд. евро в България, огромната китайска икономика да има около 10 млн. долара инвестиции у нас, посочи още българският министър-председател.

Според подписаните договори смесеното българо-китайско предприятие в Плевен ще преработва около 20 тона пластмасови бутилки годишно за производството на полиетиленови влакна. Ще бъдат открити над 100 работни места, а общата планирана инвестиция е за 8 милиона евро. Продукцията е ориентирана изцяло за износ.

13 млн. долара е стойността на сделката за продажбата на произведените в България 48 машини за прахово леене.

Сергей Станишев изнесе лекция на английски език в университета Фудан. Пред студентите той обясни, че последните 15 месеца са били едни от най-трудните за страната ни, защото България е трябвало да докаже, че е готова да бъде член на Европейския съюз. Сред отправените към него въпроси беше и този за образованието на българския министър-председател, получено в чужбина.

Българската делегация посети и терена за ЕХРО 2010, където страната ни също ще има павилион. През лятото на тази година правителството реши страната ни да участва в изложението, което ще се проведе от 1 май до 31 октомври 2010 г. в Шанхай. Решението е да бъдат отпуснати 5 млн. лева за нашето представяне, каза министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Според него обаче ще са нужни вероятно още толкова за построяването на павилиона, като трябва да бъдат решени въпросите за неговото изграждане и за съдбата му след края на изложението.

Премиерът даде интервю и за водещи шанхайски медии.