/ iStock/Getty Images
Американски военни анализатори съобщават с тревога за потенциалната заплаха от руските дронове и техните бойни способности, пише вестник „Российская Газета“.

Както отбелязва изданието Popular Mechanics, нова концепция предвижда масова атака със стотици дронове камикадзе. За атаките ще бъдат използвани евтини безпилотни летателни апаратr с формата „летящи крила“, които имат система за вертикално излитане и могат да носят около 2 килограма взрив.

Цели за безпилотното ято ще са камиони и машини с лека броня. Освен това дроновете могат да бъдат ефективни при унищожаването на въздушни и надводни цели, както и радарни станции.
 

„Руснаците считат, че това ято ще бъде ефективно оръжие в борбата с терористите и високотехнологични противници. Изхождайки от това, което руснаците са видели и узнали в Сирия – това е най-важният военен опит към днешна дата – роякът дронове може да нанесе сериозни щети“, обяснява американският военен анализатор Самюел Бендет.

Експертите отбелязват, че в момента практически е невъзможно да бъде обезвреден вдигнал се във въздуха рояк дронове камикадзета. Ако главният апарат бъде унищожен от противника или се загуби по някаква причина, неговите функции се предават на друг дрон. След това се прави реконфигурация и така до загубата на последните две устройства.

Познатите защитни средства, като ракети, оръдия и картечници, няма да бъдат ефективни против ято безпилотни апарати“, пише Popular Mechanics. „Защитна система, която може да свали 90 процента от дроновете, а това е много добър показател, все пак пропуска останалите 10% от апаратите“, пише в статията.

Ефективни средства за противодействие биха били „заглушителите“, но те ще бъдат безполезни срещу автономни дронове, които не приемат радиосигнали.
Агенция "Фокус"