/ БГНЕС
С редица събития, включително експозиции на музеи и уроци по патриотизъм, в Русия беше отбелязана 100-годишнината от рождението на Калашников.

Михаил Калашников, който почина през 2013 г. на 94-годишна възраст, се почита в Русия като национален герой и символ на гордото военно минало на страната. АК 47 /Автомат Калашников/, се превърна в оръжие, което е предпочитано както от бандитите, така и от правителствата по целия свят.
Повече от 100 милиона от него са продадени по целия свят, а около 50 армии използват АК-47, включително тези в Ирак и Сомалия.

калашников чествания
БГНЕС

калашников  чествания
БГНЕС

В училищата в Русия ще се изучава историята на автомат „Калашников“

Повече от сто руски ученици участваха в сглобяване на АК-47 в московски парк в по случай стогодишнината на изобретателя на легендарното оръжие.

Днес десетки момчета и момичета, някои облечени в камуфлажни униформи, взеха участие в състезание по пейнтбол и сглобяване на макетни пушки Калашников в парк в Южна Москва.

калашников чествания
БГНЕС

калашников чествания
БГНЕС

Издигнаха статуя на „бащата“ на легендарния автомат „Калашников“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Най-малко 100 души сглобяваха Калашников днес.", гордо заяви пред АФП Андрей Старих, директор на младежката организация, която организира конкурса – „Гвардия”. Старих сподели пред АФП, че „Гвардия” редовно организира подобни събития. Той обаче настоя, че децата в Русия трябва да познават "истинския живот" и следователно трябва да знаят как да сглобят знаменитото оръжие.
БГНЕС