/ Thinkstock/Getty Images
Руското министерство на образованието е издало методически препоръки към училищата в цялата страна да въведат уроци за автомат "Калашников", като източник на национална гордост, което да вдъхнови децата по-късно да постъпят на служба в руската армия, предаде ДПА.

Уроците ще включат "духовно и морално възпитание" за използване на това оръжие за защита на родината, съобщи в изявление министерството.

Светът търгува с все повече оръжие

Инициативата съвпада със 100-годишнината от рождението на създателя на легендарния автомат Михаил Калашников на 10 ноември. Изобретеният от него през 40-те години на миналия век автомат е едно от най-разпространените оръжия в света.

Руското министерство на образованието подчерта, че всяка година близо четвърт милион души по света загиват от куршумите на това леко стрелково оръжие, което е повече от убитите при артилерийски обстрел, бомбардировки и ракетни удари.

Русия забрани на военните: Без смартфони, снимки и видеоклипове в интернет


Един от лидерите на руската опозиция, Дмитрий Гудков, разкритикува инициативата в изявление, като каза, че духовността на може да бъде смесвана с убийства.

Това, което министерството представя за "наша идентичност и духовност", е да убиваме колкото се може повече хора", аргументира се Гудков.
БТА