В Пхенян строят образцова улица, на която ще завижда целият свят
В Пхенян строят образцова улица, на която ще завижда целият свят / БГНЕС

В столицата на Северна Корея се състоя церемония по повод началото на строителството на "образцова улица", наречена "Ремьон", със 70-етажни сгради. На церемонията бяха министри , представители на държавни учреждения и на градската общественост в Пхенян, предаде ТАСС.

Улицата се строи по указание на вожда на тоталитарната страна Ким Чен-ун недалече от мемориалния комплекс, където се намират мавзолеите на неговите дядо и баща - Ким Ир-сен и Ким Чен-ир.

Северна Корея блокира достъпа до Facebook, YouTube и Twitter

Изказалите се отбелязаха, че това ще бъде "фантастична по архитектурен замисъл улица, която със сигурност ще стане обект на завист в цял свят, и ще отразява постиженията на високо цивилизованата социалистическа страна".

Строителите бяха призовани да завършат строежа още през тази година, когато ще се състои "историческият седми конгрес" на управляващата Корейска трудова партия.

Ким Чен-ун нареди в Пхенян да бъде построена още една образцова улица с жилищни блокове, "въпреки санкциите и натиска от САЩ и техните поддръжници".

САЩ налагат допълнителни санкции срещу Северна Корея

Той отбеляза колко е важна реализацията на този проект от политическа гледна точка и даде указание да се използват най-нови технологии - геотермална енергия и слънчеви батерии за осветление и отопление на бъдещите сгради, а на покривите им ще има оранжерии.

Източник: БТА