/ iStock/Getty Images
Щатските и федералните власти в Мексико съобщиха, че е задържан предполагаем сериен убиец, обвинен, че е примамвал млади жени с фалшиви предложения за работа, публикувани във Facebook, предаде Асошиейтед прес.

Властите казаха, че разполагат с кадри от камери за наблюдение от два щата, които показват как мъжът се среща с жертвите на обществено място и в единия от случаите откарва жертвата от мястото с мотопед.

Заподозреният „е сериен убиец на жени и има поне 7 случая на убийства на жени, в които този човек може да е замесен“, каза помощник-секретарят по обществената сигурност Рикардо Мехиа.

Баща е заподозрян за убийството на двете си дъщери в Австрия

Мехиа посочи, че най-скорошният случай е убийството на 31-годишна жена в щата Веракрус, след като миналия месец тя отишла на интервю за работа.

Виридиана Морено излязла от дома си  в малкия град Кардел, щата Веракрус и отишла в хотел „Биенвенидо“ за интервю за работа, за което научила от някого във Фейсбук, каза Мехиа. След това Морено изчезва.

Името й беше публично оповестено от нейни близки, които организираха протести след изчезването ѝ. Неузнаваемото й тяло беше открито няколко ни по-късно и тя беше идентифицирана чрез личната си карта и ДНК тест.

Щатските прокурори във Веракрус казаха, че Морено е била привлечена от съобщение във Facebook от акаунт, регистриран на името на „Мери Медисън“, в което се предлагат 90 долара седмично за работа на рецепция.

Служебните задължения включват приемане на телефонни обаждания и уреждане на срещи, според копие от съобщението, разпространено от държавното обвинение.

Прокурорите в централния щат Морелос казаха вчера, че през април същият заподозрян е убил 22-годишна студентка, която търсела работа. Местни активисти алармираха, че студентката е била привлечена да отиде на среща със заподозрения в кафене в края на март чрез обява във Facebook за работа.

След това мъжът отвел момичето в бръснарница, където очевидно е извършено убийството й.

Три дни по-късно, според прокуратурата, е било открито тялото ѝ. „Жертвата е била бита, изнасилена и удушена“.

Протести имаше и след нейното изчезване. Смразяващ аспект от случаите е, че и двете жени изчезват, след като се виждат със заподозрения на оживено публично и са тръгнали с него доброволно, очевидно повярвали в предложението за работа.

Не е ясно дали телата на жертвите са били разчленени, но прокурорите и в двата щата споменаха, че са открили останките им „на няколко места“ или в найлонови торби. 

Прокурорите в щата Морелос казаха, че мъжът е имал множество фалшиви имена и през 2012 г. е бил издирван по обвинения в изнасилване. 

Мъжът е арестуван със своя спътница в северния щат Керетаро. Има вероятност той да е замесен и в случаи в щатите Керетаро и Пуебла. 

Активисти публикуваха доказателства, че заподозрян, използващ същата тактика, може да действа от десетилетие.

Става дума за дръзка безнаказаност, каза Мария де ла Лус Естрада от активистката група Национална обсерватория за наблюдение на убийствата на жени.

Жени, които отчаяно си търсят работа в малки провинциални мексикански градчета, са податливи на фалшиви предложения за наемане, отбелязва АП.

Вчера властите съобщиха, че са спасили две момичета – на 13 и 14 години, които били подмамени извън домовете си с предложения за работа в западния щат Халиско. Те са били открити с предполагаемия похитител на автогара в столицата Мексико.

Наркокартелите в страната също предлагат работа с обяви в социалните медии.
БТА