/ iStock/Getty Images
Полицейските сили прекараха последните три месеца в тестване на кучета-роботи "Spot" заедно с някои от своите служители, съобщи Би Би Си.

Смята се, че роботите, направени от Boston Dynamics, са помогнали при няколко инциденти на живо, както и при тренировъчни сценарии.

Американският съюз за граждански свободи (ACLU) иска подробности за това как и къде са били използвани роботите.
 


Видеоклип с надпис "MA State Police" и показващ роботи, които отварят врати и влизат в сгради, беше споделен онлайн от Boston Dynamics по-рано тази година.

Седемте най-роботизирани страни в света (ВИДЕО)


„Твърде често внедряването на тези технологии се случва по-бързо, отколкото реагират нашите социални, политически или правни системи“, казват от ACLU в изявление, дадено на Techcrunch. В писмото си групата заяви, че иска повече "прозрачност" за използването на роботите, начините, по които те ще бъдат използвани и кои служители ще бъдат разположени заедно с тях. ACLU заяви, че има нужда от разпоредби, регулиращи използването на роботите, за да се гарантира, че те няма да погазват установените граждански права и свободи или водят до расова несправедливост.
 


Неправителствена организация за защита правата на човека също иска да знае дали роботите някога ще носят оръжие.

В отговор служителите на щатската полиция в Масачусетс заявиха, че роботите се използват като „мобилно устройство за дистанционно наблюдение“ за разглеждане на подозрителни устройства или места, които могат да бъдат опасни за човешки служители.

НАСА тества робот за търсене на живот в океаните на други планети


Пред WBUR, националната обществена радиостанция в Бостън, беше съобщено, че роботите са работили с отряда сапьори.
 


Отделно има информация, че роботите са помогнали при два "инцидента", но не са дадени подробности.

„Роботехнологията е ценен инструмент за правоприлагане поради способността си да осигурява ситуационна информираност за потенциално опасни среди“, заяви Дейвид Прокопио, говорител на щатската полиция.
БГНЕС