/ / iStock/Getty Images
НАСА е разработила подводен космически робот (BRUIE) за изследвания под лед и планира да го тества в Антарктида за последващо изпращане на други планети с цел търсене на живот в техните океани, се казва в прессъобщение на агенцията.

Променящ формата си робот може да изследва други планети

Роботът е с дължина 1 м и е оборудван с две колела. Той може да прави снимки и да събира данни за областите на съприкосновение на леда с водата. Основното му предимство е устойчивостта срещу подводни течения.Ще бъде тестван следващия месец в Научно-изследователската антарктическа станция на Австралия „Кейси“, а след това ще бъде отправен към търсене на живот в океаните на други планети.
 
Нови снимки на астероида Рюгу помагат да опознаем формирането на планетите

Според учените, в Слънчевата система има спътници (например спътникът на Юпитер - Европа, и на Сатурн - Енцелад), покрити от океани под ледени повърхности с дебелина 10-19 км. Водещият специалист в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА Кевин Ханд заяви, че химическият състав на леда е възможно да подхранва живота вътре в океаните. Той обясни, че на Земята ледът, покриващ полярните океани, играе подобна роля, което ги прави идеален тестови терен за изследователския робот.Планетите с океани: Най-добрата възможност за извънземен живот?
 
За 2025 г. е планирана мисия за изследване на спътника на Юпитер, Европа, което ще постави основата за последващо търсене на живот под леда му.
БГНЕС