Роботите масово започват да навлизат и в ежедневието ни. Роботизирани прахосмукачки, безпилотни автомобили, гласови асистенти - това са неща, с които ще се сблъскваме все повече и у нас.

Роботите водят до големи икономически ползи и оптимизация на работата, а тясното сътрудничество между хора и роботи, ще бъде важен компонент от роботиката на бъдещето. Каналът "7-те НАЙ" във vbox7 показва кои са най-роботизираните страни в света:

7. САЩ

В САЩ се наблюдава високо ниво на производствена концентрация. В тази държава са представени всички промишлени сектори. Броят на роботите на 10 хиляди работници е 189. Най-голям е броят на индустриалните роботи в сектора на автомобилостроенето.

6. Дания

В Дания живеят близо 6 млн. души, а броят на роботите на 10 хиляди работници е 211. Интересен факт е, че една четвърт от промишлената продукция на държавата идва от машиностроенето.

Робот чисти и разказва вицове в галерия в Сингапур

5. Швеция

В Швеция броят на роботите на 10 хиляди работници е 223.

робот
iStock/Getty Images

4. Япония

Държавата е лидер в производството на роботи. Япония доставя 52% от роботите по света. Страната използва промишлени роботи основно в автомобилното производство. Броят на роботите на 10 хиляди работници е 303.

3. Германия

Както в Япония, така и в Германия промишлените роботи се използват основно в автомобилния сектор. Броят на роботите на 10 хиляди работници е 309.

робот
iStock/Getty Images

2. Сингапур

Над 90% от индустриалните роботи в Сингапур намират приложение в електрониката. Тук броят на роботите на 10 хиляди работници е 488.

Дискусия: Хора ли са роботите и могат ли да носят отговорност?

1. Южна Корея

Броят на роботите на 10 хиляди работници е 631. Това се дължи на стремителния ръст на автоматизацията и използването на огромен брой роботи в електротехниката и индустриалния сектор.

И още:

Робот-пияница прави компания на по чашка, но не се напива

Роботът Роби постъпи на работа в унгарската полиция

Секс робот има топла кожа и чертите на Анджелина Джоли като Лара Крофт