/ Thinkstock/Getty Images
Над 200 експерти по изкуствен интелект вече са подписали отворено писмо против предложение на Европейския парламент да се даде правен статут на роботите, така че да носят отговорност, ако причинят вреда.

През 2017 г.: Стивън Хокинг алармира за заплахата от развитието на изкуствения интелект

Човекът създава робота, роботът не може да носи отговорност за грешките си, смята и доц. Александър Кръстев от Института по роботика към БАН. Според него обаче е важно и машината да се ползва правилно.

робот
ThinkStock/Getty Images

Дискусията тече на фона на бурно развитие тези технологии. Пазарът потребителски роботи като тези, които помагат в домакинството, например, се очаква да се утрои в следващите пет години. От 5.4 милиарда долара сега до 14.9 милиарда през 2023 г.

Изчислиха кога изкуственият интелект ще замени човека
 

Ако Терминаторът се върне назад във времето и разлее горещо кафе на скута ни, кого ще съдим – Терминатора или производителя му „Скайнет“? Въпросът за отговорността в случай на инцидент с роботизирана машина или изкуствен интелект става все по-важен.

В доклад на европарламента се предлага идеята за „електронна личност“, която ще позволи на роботите да носят отговорност за действията си. Предложението предизвика острата реакция на десетки експерти от различни европейски държави.

Изкуственият интелект вече победи човека, но дали ще го "тушира"?

Създаването на „електронна личност“ ще освободи производителите от отговорност и ще я прехвърли върху ползващите робота, изтъкна проф. Натали Невежан,  френски специалист по право и етика на роботиката и новите технологии, преподавател по право в Университета Дартоа.
 
„В случай на създаване на „електронна личност“, защото Европейската резолюция предвижда евентуално създаване на нов вид юридически отговорна персона – робот, който ще се казва електрически човек. В такъв случай производителят ще се освободи от отговорност, от финансови ангажименти за застраховка и от управление на риска, като това ще се прехвърли изцяло на ползвателя на робота. Производителите могат да влязат в контрапродуктивна спирала на засилена конкуренция, която ще ги притиска да пускат на пазара продукти, без да са отделили времето, необходимо за задълбочени тестове. Това ще създаде недоверие у потребителите“, обясни тя.

Да надникнем в бъдещето: Как ще живеят нашите деца и внуци? (ВИДЕО)
 
Анализатори предвиждат трескаво развитие на роботизираните технологии. Три пъти ще нарасне пазарът на т.нар. „коботи“ – машини, създадени да работят заедно с хората. Роботите навлизат в нова ера от развитието си и това е една от причините за този бум.

робот
Thinkstock/Getty Images

Машините вече са в състояние да изпълняват задачи, които преди изискваха човешка мисъл. Развитието технологиите в момента позволява на компютрите да се учат и да взимат решения, имитирайки моделите на човешкия мозък. И тук идва законодателният въпрос трябва ли един автономен алгоритъм да носи отговорност за решенията си. Човекът, който е създал робота носи отговорност, смята и доц. Александър Кръстев от Института по роботика към БАН.

Робот плашещо прилича на жена - смее се, плаче и флиртува (СНИМКА)
 
Някак си ми се струва безсмислено роботите да носят отговорност. Трябва създателите, хората, които са направили някаква грешка, не са ги програмирали правилно или този робот е довел до някаква щета, трябва да отговарят създателите", посочи той.

Робот полицай на работа в Дубай (СНИМКИ/ВИДЕО)

 Над 220 души вече са подписали отворено писмо, което предупреждава, че даването на правен статут на роботите е неуместно както от законова, така и от етична гледна точка. Петицията е адресирана до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и до служители на ръководни постове, сред които и еврокомисарят за дигиталната икономика и общество Мария Габриел.

Изкуственият интелект може да попадне в лоши ръце

Предложението за създаване на електронна личност на роботите е изопачено от научната фантастика и надценява реалните възможности дори най-усъвършенстваните роботи, се посочва в отвореното писмо. Подписалите го настояват Европейският съюз да насърчава развитие на изкуствения интелект и роботикате в граници, безопасни за човешките същества.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук