/ iStock/Getty Images
Счита се, че около 5 трилиона парчета пластмасови отломки плават в океаните в момента
Холандската организация с нестопанска цел „Ocean Cleanu“ пусна робот, който ще почисти 80% от световните реки в рамките на 5 години, съобщава Евронюз, цитирани от БГНЕС.

След проекта си за премахване на пластмасата от океаните, организацията „Ocean Cleanup“ излезе с друга идея за справяне с пластмасата, която се влива в морето. Технологията: плаващо устройство със слънчево захранване, което събира пластмасови отпадъци по повърхността на водата и ги насочва по конвейерна лента към кошче за рециклиране.

Въпреки че технологията току-що беше оповестена в Холандия, името „Interceptor“ вече спечели страхотна репутация на защитник на околната среда. На ден изхвърля 30 тона боклук от река Кланг в Малайзия, където един от първите плавателни съдове работи от два месеца.

Счита се, че около 5 трилиона парчета пластмасови отломки плават в океаните в момента, съобщава National Geographic.

Основателят на организацията “The Ocean Cleanup“ Боян Слат смята, че 1000 реки по света са отговорни за около 80% от изливането на пластмаса в нашите океани. Оттук и целта му: да почисти всички тях през следващите 5 години. Той призовава за подкрепа от правителствата, както и от бизнеса, за финансиране на някои от операциите - покриващи част от разходите за машините, които струват 700 000 евро всяка.

25-годишният Боян Слат основава НПО със седалище в Холандия през 2014 г. Тя се фокусира върху инженерството, с цел да се използва за нуждите на околната среда.

Слат е загрижен за замърсяването с пластмаса още от гимназията и това го кара в крайна сметка да се откаже от своите изследвания в областта на аерокосмическото инженерство в Техническия университет в Делфт и да работи по разработването на модерни технологии, за да почисти световните океани. Първият му прототип за почистване на океаните се сблъска с технически проблеми и след дълги месеци тестове, организацията съобщи през октомври, че тяхната технология работи успешно върху големия тихоокеански боклук, разположен между Хаваите и Калифорния.