/ БГНЕС
Днес в Камбоджа се произвеждат парламентарни избори. Гласува се за членове на долната камара на парламента - Националното събрание, предадоха световните агенции.

Националното събрание се състои от 123 депутати, които се избират за петгодишен мандат. Последните избори за Национално събрание бяха произведени на 28 юли 2013 г. Тогава най-много места, 68, спечели печели Камбоджанската народна партия, следвана от опозиционната Камбоджанска партия за национално спасение, получила 55 места.
 

БГНЕС


Днес ситуацията е различна и опозицията определя предстоящите избори като "фарс". Камбоджанската партия за национално спасение беше разпусната в края на 2017 г., а опозиционните лидери са в затвора или в изгнание, отбелязва АФП.
 

БГНЕС


Сам Ренси, основател на разпусната Камбоджанска партия за национално спасение, призовава привържениците си да бойкотират вота и по този начин да окажат пасивна съпротива на управляващите.

Очаквано се очертава победа на изборите на Хун Сен, настоящия премиер на Камбоджа. С 33 години на власт той държи рекорда за политическо дълголетие в Азия. Хун Сен, бивш боец от Червените кхмери, става за първи път премиер през 1985 г. Тогава той е едва 32-годишен и през годините успява да се нагоди към променливите политически ветрове в страната след края на Студената война.
 

БГНЕС


За да се задържи на власт, Хун Сен не се поколеба да затегне контрола в страната в последните месеци - от пресата до опозицията. Известен с гръмките си изявления, той обеща истински "ад" за противниците си, в случай че те оспорят вота, и увери, че ще се задържи на власт за още два мандата.

За гарантиране на сигурността по време на изборите са мобилизирани 80 000 полицаи в цялата страна.
БТА