В Хага започва да действа специален съд за Ливан
В Хага започва да действа специален съд за Ливан / снимкa: БГНЕС

Специалният трибунал за Ливан, който ще съди предполагаемите организатори на терористични атаки в Ливан, сред които убийството на 14 февруари 2005 г. на бившия премиер Рафик Харири, започва да действа от днес в Хага, съобщи БГНЕС.

 

Секретарят на съда, британецът Робин Винсънт, прокурорът канадец Даниел Белмар и юридическата съветничка на ООН Патриша О`Брайън ще направят по този повод кратки декларации. Международният съд за Ливан, създаден на 10 юни 2007 г. с резолюция на Съвета за сигурност на ООН, ще прилага ливанският наказателен кодекс.

 

Самоличността на 11-те съдии, от които четирима ливанци, не се разкрива по съображения за сигурност. Мандатът на трибунала е тригодишен и ще може да бъде продължен. Заключението на първите доклади на анкетната комисия на ООН, създадена два месеца след убийството на Харири, загинал заедно с още 22 души при атентат с кола бомба, е че са налице достоверни доказателства за съпричастността на сирийското и ливанското разузнаване в престъплението. Посочени бяха имена на приближени на сирийския президент Башар ал Асад, но Сирия отрича да има нещо общо. В рамките на разследването на убийството на Харири в Ливан бяха задържани четирима генерали. Трима бяха освободени под гаранция от ливанското правосъдие. Срещу тях има подозрения, че са премълчали информация и са заблудили следователите.