/ iStock/Getty Images
От днес в гръцкия национален план за ваксинация срещу COVID-19 се включват два нови гигантски ваксинационни центъра в столичната област Атика, съобщи АНА-МПА.

С това започва нова фаза във ваксинационната кампания с активирането на почти всички центрове за ваксинация. Броят им вече е 1042, в които работят около 3500 здравни служители.

СЗО с критики към бавното темпо на ваксиниране срещу COVID-19 в Европа

Двата центъра се откриват в спортни съоръжения - в олимпийската зала за фехтовка и в закритата спортна зала в квартал Перистери в Атина. На 15 февруари в Гърция бяха отворени още два големи ваксинационни центъра - в атинския изложбен център Хелекспо и в комплекса на Солунския панаир.

Вчера ваксинационният център в залата за фехтовка беше посетен от президента Катерина Сакеларопулу. Първоначално там ще бъдат отворени 48 линии за ваксиниране, като в последствие броят им ще стане 96. Същият окончателен капацитет ще има и центърът в Перистери, който днес отваря с 24 линии за ваксиниране.

Ваксината на Pfizer е 100% ефективна при деца между 12 и 15 години

От утре електронната платформа за запазване на час за ваксинация в Гърция ще бъде отворена и за възрастовата група от 65 до 69 години. В момента се ваксинират граждани от възрастовите групи 60-64 години и над 70 години, както и такива с придружаващи заболявания. Очаква се от утре да започне да работи и система за уведомяване на работещите в образованието за възможност да се ваксинират с неоползотворени дози от ваксините. Тази мярка се предприема с оглед на плановете за постепенно възстановяване на учебния процес с физическо присъствие.
БТА