В Германия възстановяват чрез софтуер унищожените архиви на ЩАЗИ
В Германия възстановяват чрез софтуер унищожените архиви на ЩАЗИ / netinfo

От 17 години германски служители се борят с един гигантски пъзел, като събират едно по едно милиони късчета хартия, за да възстановят архивите на ЩАЗИ - тайните служби на бившата Германска демократическа република.

Става въпрос за огромен труд, на който се е посветил цял екип от германски специалисти. Пред тях стои задачата да реставрират 15 500 чувала с тайни документи, унищожени при падането на Берлинската стена. Всеки чувал съдържа около 3000 страници, разкъсани най-малко на дванайсет до петнайсет парчета от служителите на ЩАЗИ. Някои особено важни и секретни документи са били разкъсани на повече от 60 парчета. За изтеклите 17 години екипът е успял да възстанови съдържанието на 400 чувала или едва 3% от всички налични документи. Всеки един от специалистите успяла да реконструира съдържанието на един чувал за период от една година. С този ритъм работата би продължила още десетилетия наред. Работниците много скоро ще бъдат подпомогнати и от техниката. Ще бъде въведен специален софтуер, който ще сглобява парчетата в съответствие с тяхната форма, цвят, типография и т.н. Това ще спести доста време на екипа от работници.

При падането на Берлинската стена, обзети от паника, служителите на ЩАЗИ са започнали да разкъсват документите от архива – плод на 40 години систематичен шпионаж на почти всеки един гражданин на ГДР от страна не неговите съседи, колеги и дори собственото му семейство. Има и други, много по-компрометиращи документи по отношение на държавата и комунистическия режим, съобщава РФИ.

Тук става въпрос за разпити, доклади, доноси и шпионаж. Затрупани от лавината от документи, машините за унищожаване на хартия са се развалили и служителите на министерството на държавната сигурност е трябвало да късат тайните досиета на ръка. Противно на случилото се в останалите страни от комунистическия блок, в ГДР гражданските комитети бързо са нахлули в офисите на тайната полиция из цялата ГДР. Тези граждански комитети са останали неизвестни – и досега. Тези комитети са се наели със задачата да предпазят архивите на ЩАЗИ от унищожаване, тъй като купищата документи е трябвало да бъдат изгорени. По този начин документите са били спасени. Сега Германия предложи на Полша и Чехия същата технология с прословутия софтуер, използван за възстановяване на документи.