В ЕК обсъждат проекта за доклад за напредъка на България
В ЕК обсъждат проекта за доклад за напредъка на България / netinfo

Началниците на кабинети на европейските комисари се събират днес следобед, за да обсъдят проектите за доклади на Европейската комисия за напредъка на България и Румъния в областта на вътрешните работи и правосъдието, съобщи източник от комисията, който пожела да остане анонимен, предаде БТА.

Началниците на кабинети могат да предложат поправки, промени или допълнения, което е нормална практика. След обсъждане, одобрените от всички тях евентуални поправки, промени или предложения, ще бъдат внесени в докладите, очерта източникът част от механизма за разработване и приемане на документи от Европейската комисия, подобни на докладите за България и Румъния.

С други думи, двата доклада ще бъдат окончателно готови утре. В сряда те ще бъдат внесени за одобрение от европейските комисари на редовното им седмично заседание. На заседанието комисарите могат евентуално да предложат промени. Това обаче е

сравнително рядка практика, тъй като се смята, че цялата дълга и внимателна предварителна работа около изготвянето е привършена и в представените на заседанието доклади е отразено всичко, което комисарите са имали да кажат по тях.

Веднъж одобрени от заседанието на европейските комисари, докладите за България и Румъния стават официални документи на Европейската комисия.