/ IStock
Испанец се превърна в хит в социалните мрежи с покупката на 200 предпазни хирургически маски срещу само 17,4 евро (около 35 лева) в съседна Португалия, или по 1,74 евро (малко над 3 лв.) за един пакет от 20 хирургически маски в средата на миналия месец.

Причината за фурора в родината му бе сравнението с цените в Испания, където през пролетта цената на една от тези същите хирургически маски бе закована на 0,96 евро.

Разликата се дължи на сваления ДДС - от 23% до 6% за маските в Португалия, докато в Испания той бе 21%.

Премиерът на Португалия Антонио Коща посочи, че въпреки, че от „ЕС казват, че е незаконно да се сваля ДДС, оттам увериха, че няма да има никакви проблеми и няколко от страните членки направиха същото“.

Испанецът, закупил изгодно 200 маски при съседите, пусна видеото си със следния текст: „Господа политици, ето така се воюва срещу вируса - 1,74 евро за 200 маски. Ако говорим за едно 4-членно семейство, разходите (за маски) ще са около 8-10 евро на ден, което би означавало 300 евро на месец“.



Междувременно и испанското правителство получи разрешение от еврокомисията да намали ДДС на хирургическите маски, които вече са обложени само с 4% ДДС вместо с досегашните 21%. С което максималната цена за тях е вече 0,62 евро, според „Ас“.

В други страни от ЕС направиха това далеч по-рано. Във Франция ДДС на тези продукти е 5,5% още от май с максимална цена на хирургическата маска от 94 евроцента.

В Италия тя струва най-много 50 евроцента, като за тази година ДДС за маските е 0%, който ще бъде вдигнат до 5,5% през 2021 г.

0% ДДС за същите санитарни е въведен извънредно заради пандемията в Белгия и Нидерландия, докато в Германия данъкът е 5%.

Превод и редакция: DarikNews