/ iStock/Getty Images
В Мексико вчера беше ваксиниран срещу Ковид-19 първият човек, което дава старт на кампанията срещу пандемията, отнела живота на над 120 000 мексиканци, предаде Ройтерс.

На церемония, излъчвана пряко по национални медии и наблюдавана от президента, с ваксината на "Пфайзер"-"Бионтех" беше ваксинирана 59-годишната главна сестра в интензивното отделение на столичната болница "Рубен Ленеро".

Това е най-хубавият подарък, който можех да получа през 2020 г., каза Мария Ирене Рамирес и добави, че това й дава сила да продължи "войната" срещу пандемията.

След това по телевизията бяха излъчени кадри с ваксинирането на други медицински служители на различни места в Мексико.

Мексико има договори за доставка и на ваксини от други фирми. Първите ваксини на "Пфайзер"-"Бионтех" пристигнаха в Мексико в сряда. Пратката съдържаше 3000 дози. Следващата ще съдържа 50 000 дози. Общо са договорени 1,4 милиона дози, които трябва да са в страната до 31 януари.

Така започва пътят към края на пандемията, написа в Туитър зам.-външният министър Марта Делгадо, която отговаря за доставките. Първи ще бъдат ваксинирани медицински работници. По данни на "Амнести интернешънъл" Мексико е загубила най-много здравни работници от всяка друга държава.

В Мексико са регистрирани над 1,35 милиона заразени, а починалите са 120 300.

Чили получи вчера първите 10 000 дози от общо 10 милиона дози на "Пфайзер"-"Бионтех", а ваксинирането на медици трябва да започне незабавно.

В Коста Рика здравни работници поставиха първите инжекции с ваксина на "Пфайзер"-"Бионтех" на възрастни съпрузи в дома им край столицата Сан Хосе. Посланието ми е, че всеки трябва да се ваксинира, каза 72-годишният Хорхе Де Форд - бивш университетски преподавател, който беше сред първите ваксинирани.

В Аржентина пристигнаха около 300 000 дози от руската ваксина "Спутник V".

До момента Бразилия - южноамериканската страна с най-голямо население, не е одобрила нито една от ваксините.
БТА