Атака срещу Зоран Заев дойде и от Белград за желанието му да разреши историческите проблеми с България, както направи преди това с друга своя съседка - Гърция
Атака срещу Зоран Заев дойде и от Белград за желанието му да разреши историческите проблеми с България, както направи преди това с друга своя съседка - Гърция / БГНЕС
В желанието си да умилостиви България, която блокира началото на преговорите на неговата страна с Европейския съюз, премиерът на Северна Македония Зоран Заев каза неща, които оставиха мнозина в Сърбия, както и в региона, меко казано, в шок, пише най-тиражираният сръбски ежедневник Blic в материал, цитиран от „Фокус“.

„Югославия беше тази, която раздели българи и македонци“, твърди Заев, а нашите (сръбските) историци казват, че ако случаят е такъв, тогава Македония е решила проблемите си, трябва да премахне държавността си и да се присъедини към България. С други думи, той брутално фалшифицира историята и факта, че сега нямаше да има македонци, ако не беше Югославия”, добавя белградското издание.

Цитиран е историк – Чедомир Антич, който признава, че „македонци“ са открити през XX век в разпадналата се Югославия: „Истина е също така, че през XIX век в Македония е имало много повече славяни, които се чувстват българи, отколкото сърби, но също така, че почти никой не се чувства като македонец. Това е откритие от XX век“, отбелязва Антич.

По думите му именно Югославия е предложила специална националност, регионална автономия на Македония.

„България никога не е предлагала нищо повече от статута на най-западната провинция на Царство България. Що се отнася до историческите факти, вярно е, че през Средновековието македонските славяни не са успели да направят своята държава, че са станали част от Българската империя рано, но също така е вярно, че след повече от сто години те са били част от сръбското царство и империя”, твърди Антич.

Друг сръбски историк – Деян Ристич, също изтъква колко много дължат македонците на бивша Югославия. Според него „атмосферата на СРЮ (Югославия) дава възможност и систематично подкрепя утвърждаването на македонската национална идентичност, следователно днешните македонци, преди всичко, трябва да са благодарни на Югославия и в никакъв случай на България, която отдавна полага усилия, целящи да отричат всичко македонско“. По думите на Ристич изявленията на Заев пред българска медия, че Югославия е разделила българи и македонци, са „вредни и срамни“ от човешка гледна точка.

Срещу Заев в "Блиц" се изказва и политическият анализатор и бивш депутат Джордже Вукадинович. "Без онази зла Югославия, която, както сега чуваме, ви „отдели“ от България, нямаше да има („Северна“) Македония, нито македонски народ, нито македонски език (със или без кавички)“, пише Вукадинович.

Той отбелязва, че след като правителството на Северна Македония си смени името на държавата с договора от Преспа с Гърция, сега на Заев щяло да се наложи да "погълне още една жаба". "Неговата политика се оказа в неудобно положение, след като бяха загубени ползите от споразумението с Гърция, постигнато с болезнени отстъпки. Той смени името на държавата, премахна табелата от магистралата и летището, и след това пристигна нов шамар под формата на изнудване на България. Сега, тъй като той погълна една жаба, която засягаше Гърция, той трябва да погълне друга, която се отнася до България, за да не се окаже, че е погълнал първата за нищо“, обобщава ситуацията Вукадинович.

Източник: „Фокус“