Полицейски и пожарни коли са на мястото на инцидента в центъра на Трир
Полицейски и пожарни коли са на мястото на инцидента в центъра на Трир / iStock/Getty Images
В пешеходната зона на германския град Трир джип уби двама и рани 10 минувачи, съобщи „FOCUS Online”. Местният в. "Фолксфройнд" обаче съобщи, по информация от телевизията, че вече има четири жертви, сред тях и дете. Броят на ранените може да достигне 30 души, някои от тях в сериозно състояние, според очевидци. Полицията потвърди за загинало дете, но не уточни възрастта му. Силите на реда увериха, че вече няма опасност за гражданите във връзка с появили се информации за издирвани други пътници в джипа. Според очевидци джипът "Рейндж Роувър" е бил видян да се засилва от главната търговска улица към пешеходната зона, по пътя помел сергии и минувачи, сред тях и колички с деца. 

Арестуваният е 51-годишен германец от района Трир-Заарбург. Според полицията той е оказал съпротива при задържането си от полицията. „В момента не можем да кажем нищо за мотивите му“, се казва в полицейско изявление. В социалните мрежи се появиха предположения, че става дума за акция на крайнодесните, други видяха зад това атентат на ислямисти, поради което от полицията призоваха да не се разпространяват слухове, докато не бъде подадена официална информация.

Кметът на Трир Лайбе също съобщи за двама убити и десетки ранени. Според Волфрам Лайбе някои от ранените са в тежко състояние. Над градския център вече кръжат два полицейски хеликоптера. Трир е родното място на Карл Маркс.
 

Има информации, че в мощния джип е имало още няколко души, освен шофьора, които вероятно са избягали и се издирват. Возилото не е сигнализирало с клаксон, когато се е засилвало към неподозиращите минувачи. „Видях безброй хора да скачат встрани, над 30 души лежаха на улицата, някои от тях не помръдваха“, заяви очевидец на касапницата. „Колата изглежда се движеше със 70-80 км/ч, без клаксон, само ускоряваше. В центъра имаше много хора“.
На пазара има коли на пожарната, линейки, полицейски автомобили. Районът е напълно отцепен. Полицията забрани достъпа до района, не се допускат и журналисти.

Премиерът на областта Райнланд-Пфалц Малу Драйер не скри своя ужас от случилото се, тя е вече в Трир, където се очаква да пристигне и вътрешният министър на Германия Рогер Левентц.

В Трир са пристигнали и екипи за извънредни ситуации от съседен Люксембург. Кметът Лайбе помоли училищата да не пускат още учениците, тъй като заради отцепения център трафикът в града е станал много тежък. Ранените са транспортирани в две местни болници.