/ ThinkStock/Getty Images
Високопоставен словашки магистрат бе уволнен заради контакти със заподозряна по случая с убийството на журналиста Ян Куциак, предаде Ройтерс.

Става дума за заместник главния прокурор Рене Ванек, който си е писал във Facebook жена, задържана по подозрение, че е наредила убийството на Куциак.

"Главният прокурор Яромир Чижнар отстрани от длъжност заместника си Рене Ванек във връзка с разпространената в медиите информация, която бе потвърдена от няколко източници", заяви говорителка на главния прокурор.

Трима души са обвинени за убийството на журналиста Ян Куциак

Полицията арестува през октомври м.г. във връзка с убийството четирима души, сред които и жената, с която е контактувал Ванек и за която се твърди, че е поръчала смъртта на Куциак. Според словашки медии името на жената е Алена Жужова.

Златица Кушнирова, майката на годеницата на Ян Куциак, заяви вчера пред словашка медия, че полицията се е добрала до информацията, че заподозряната пази съобщенията от кореспонденцията си с няколко високопоставени служители, сред които и Ванек.

Задържан за убийството на журналиста Куциак посочи милионер като поръчител

Ванек призна, че контактувал в интернет с жената с инициали А.Ж. от 2013 г., когато е станал заместник главен прокурор, но отрече да се е срещал лично с нея. Той твърди, че знае само псевдонима й. Последният им контакт е бил през септември м.г., три дни преди ареста на жената. Ванек заяви, че е разбрал коя е жената чак след арестуването й и че го е научил от медиите. Ванек посочи, че не е уведомил висшестоящите си, защото не е съзнавал, че тези контакти създават конфликт на интереси и са във връзка със случая Куциак. Няколко политици също заявиха, че жената е контактувала с тях в интернет.

70 000 евро платили за поръчковото убийство на журналиста Ян Куциак

Смъртта на разследващия журналист и годеницата му миналата година доведоха до най-големите протести в Словакия след края на комунистическото управление през 1989 г. Протестите бяха срещу предполагаемите връзки на политическия елит с бизнесмени и доведоха до оставката на премиера Роберт Фицо.

Убитият словашки журналист писал за връзки на мафията с приближени до премиера
БТА