Увеличават се природните бедствия, свързани с климатични промени
Увеличават се природните бедствия, свързани с климатични промени / снимка: БГНЕС

През последните двайсетина години броят на природните бедствия, свързани с климатични промени, се е увеличил четири пъти, обяви британската хуманитарна неправителствена организация "Оксфам", цитирана от Франс прес.

Броят на природните бедствия, които годишно засягат най-бедните райони на планетата, е нараснал от 120 през 1980 г. до близо 500 през последните години, посочва Оксфам.

Броят на жертвите на природни бедствия за същия период се е увеличил с 68 на сто - от 174 милиона на година за периода от 1984 г. до 1994 г. до 254 милиона на година за периода 1995 - 2004 г. Само от началото на 2007 г. броят на пострадалите от наводнения в Азия се изчислява на 248 милиона души.

За последните двайсет години броят на наводненията се е увеличил шест пъти, докато броят на земетресенията или изригванията на вулкани е останал относително постоянен. "През тази година природните бедствия следват тенденциите на най-често случващите се и най-непредвидимите прояви на промените на климата", заявила директорката на "Оксфам" Барбара Стокинг пред АФП.

Организацията изразява загриженост и от факта, че наред с големи катастрофи като гладът в Африка през 80-те години, циклонът в Бангладеш през 1991 г. и огромните приливни вълни в Азия, се увеличава и броят на "по-малките бедствия", които не предизвикват интереса на развитите страни. При оказване на помощ богатите държави дават приоритет на жертвите на големите катастрофи и на страните, които са важни за тях от гледна точка на външната им политика, се посочва в проучване на "Оксфам".

Неправителствената организация подкани правителствата на богатите държави и ООН да осигурят по-бързо предоставяне на необходимата помощ, като проявяват повече гъвкавост и се отнасят еднакво към всеки отделен случай, за да се намалят жертвите на природните бедствия и при възможност да се избягват катастрофалните последици.