/ iStock/Getty Images
Пандемията ще има "катастрофално въздействие" върху жените
Карантината заради коронавируса може до доведе до увеличение с 20 процента на домашното насилие, тъй като жертвите са в капан у дома заедно с насилниците си, заяви вчера ООН, като предупреди, че пандемията ще има "катастрофално въздействие" върху жените.

Десетки милиони жени е възможно да спрат да имат достъп до контрацепция, а милиони момичета може да бъдат омъжени насила или да бъдат подложени на увреждане на гениталиите като резултат от пандемията, твърдят изследователи.

Всеки три месеца на карантина могат да доведат до 15 милиона случая на домашно насилие повече от нормално очакваното, става ясно от проучване на Фонда на ООН за населението, агенция на ООН за сексуалното и репродуктивното здраве.

Прогнозите очертават това, което ООН нарича "сенчеста пандемия", развиваща се паралелно на КОВИД-19. Много страни вече съобщиха за увеличаване на броя на обажданията по горещите линии за домашно насилие. В същото време карантинните мерки затрудняват службите и неправителствените организации да се свържат с жените, изолирани у дома.

"От новите данни става ясно, че КОВИД-19 скоро може да има катастрофално въздействие върху жените и момичетата в глобален мащаб. Пандемията задълбочава неравенствата и милиони жени и момичета сега са изложени на риска да изгубят възможността си да планират семействата си и да защитят телата и здравето си", заяви ръководителката на Фонда на ООН за населението Наталия Канем.

Изследователите прогнозират, че 44 милиона жени в 114 страни с ниски и средни доходи могат да загубят достъп до контрацепция, което да доведе до един милион непланирани бременности, ако ограничителните мерки са в сила шест месеца, според изследване на университета "Джонс Хопкинс", Университета на Виктория в Австралия и международната здравна организация "Авнир Хелф".

"Тези сценарии са доста реалистични. Това, което ние казваме, е: моля, не отписвайте като приоритет услугите за репродуктивно здраве и семейно планиране. За жените това е криза в кризата", заяви пред Фондация Томсън Ройтерс изпълняващият длъжността изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението Рамиз Алакбаров.

Фондът на ООН за населението заяви, че е възможно здравните служби да бъдат прекалено заети с борбата срещу КОВИД-19, за да предоставят услуги за семейно планиране. Жените също така може да избягват клиниките заради страха си да не се заразят с вируса или заради ограниченията на придвижването.
Пандемията също така прекъсва веригите за доставки. Много видове средства за контрацепция се очаква да свършат в рамките на следващите шест месеца в над десет бедни страни, предупреди Фондът.

Изследователи прогнозират също така, че може да се стигне до нови 13 милиона бракове с непълнолетни и до нови два милиона случаи на увреждане на женски гениталии през следващото десетилетие, тъй като пандемията възпрепятства глобалните усилия за прекратяване и на двете практики.

Задълбочаващата се бедност, причинена от глобалната рецесия, може също така да принуди повече семейства да омъжат рано дъщерите си, казват експерти.