Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен / Gulliver/Getty Images, архив
Путин стана най-големият враг на руския народ, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент.

По нейните думи руският президент Владимир Путин е отговорен за човешките трагедии в Украйна. Ако има нещо, което Путин не предвиди, това е нашето единство, скоростта на нашите действия и решимостта ни. Не трябва да се съмнява, че ще продължим по този път, добави Фон дер Лайен.

Тя настоя руският президент да пропусне стотиците кораби, които превозват жито през Черно море, защото в противен случай ще бъде отговорен, освен за причинената смърт, и за предизвикването на глад. Фон дер Лайен заяви, че последиците от морската блокада ще се усетят от Африка до Азия.

Всичките ни усилия са насочени към провала на тази война на Путин, заяви председателят на ЕК. Фон дер Лайен отбеляза, че ЕС е осигурил досега един милиард евро за смелите украински бойци, спрял е нови европейски инвестиции в руската енергетика, наложил е санкции на руските олигарси. Тези, които подкрепят войната, не може да се наслаждават на разкош, докато бомбите валят над Украйна, добави Фон дер Лайен.

Ако свободата има име, това име е Украйна, заяви тя.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че само Русия е виновна за войната. Виновниците ще бъдат изправени пред международното правосъдие, добави той. По неговите думи Мариупол ще влезе в списъка на градовете мъченици.
БТА