Милиони са изложени на риск
Стотици деца са загинали в резултат на войната в Украйна, а милиони са изложени на риск, съобщи Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), цитиран от ДПА.

Между февруари 2022 г. и януари 2023 г. най-малко 438 деца са загинали, а 842 са били ранени в резултат на военни действия, съобщи германският клон на организацията в Кьолн. Разпръснатите невзривени боеприпаси и противопехотните мини излагат децата на допълнителна опасност.

Много семейства се нуждаят от помощ и заради разрушената инфраструктура след руската инвазия, започнала на 24 февруари миналата година. Около 3,3 млн. деца и младежи в Украйна се нуждаят от спешна хуманитарна помощ, а около 16 млн. души нямат достъп до чиста вода и канализация, съобщи организацията.

България продължава да помага на Украйна

"Не трябва да допускаме децата и младежите в Украйна да се превърнат в изгубено поколение", заяви Георг Граф Валдерзее, председател на организацията УНИЦЕФ Германия, която разшири акциите си за оказване на помощ в Украйна след началото на войната.

В допълнение към осигуряването на достъп до чиста вода и здравни услуги за няколко милиона души, на децата и младежите са предоставени възможности за образование и психосоциална подкрепа. Досега Германия е предоставила помощ в размер на 103 млн. евро.
Габриела Иванова/БТА