мигранти
мигранти / БГНЕС, архив
Унгария отхвърли днес критиките на Върховния комисариат на ООН по правата на човека за миграционната си политика, предаде Франс прес.

Върховният комисариат заяви, че се е сдобил с информация как унгарските власти са отказвали да дават храна на задържаните в транзитните зони мигранти.
"Конструктивният диалог с правителствата, а не прибързаните заключения, ще помогне за напредъка на общата ни кауза за насърчаване и защита на човешките права", подчерта представителката на Унгария в ООН Зузана Хорват.

ЕС планира да създаде гранични въоръжени сили до 2020 г.

Изявлението на Хорват е в отговор на критиките на новия върховен комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет, която встъпи в длъжност в началото на месеца и представи вчера периодичния доклад на комисариата.

"Вчера ни вдъхнахте доверие с думите си, че винаги ще изслушвате тревогите на правителствата. Жалко е обаче, че докладът Ви съдържа полуистини", посочи Хорват.

Европейските страни трябва да работят заедно, за да се справят с миграцията

В доклада, който не бе прочетен докрай заради липсата на достатъчно време, върховният комисар разкритикува начина, по който много западни държави се справят с мигрантския въпрос.

Бачелет отдели специално внимание на Унгария и отбеляза как на задържани по унгарско-сръбската граница мигранти не им е била давана храна.
Зузана Хорват заяви днес, че никой не е бил задържан в транзитните зони в Унгария и че храна е била давана и ще продължава да бъде давана на хора, които вече са представили молби за убежище, посочва Франс прес.
БТА