Украйна няма алтернатива на присъединяването към НАТО
Украйна няма алтернатива на присъединяването към НАТО / netinfo
Украинският президент Виктор Юшченко заяви, че за страната му няма алтернатива на присъединяването към НАТО, въпреки че немалка част от населението е против. Юшченко направи изявлението си на пресконференция в столицата на Грузия, която също желае да стане член на Северноатлантическия договор, предаде Франс прес.

Запитан за реакцията на Русия на атлантическите стремежи на Киев и Тбилиси, Юшченко отговори дипломатично, че Украйна уважава Русия и нейния народ и разбира, че руснаците имат своя собствена концепция за отбрана.

Грузинският му колега Михаил Саакашвили, който също е прозападно настроен, подчерта, че Москва няма право да се противопоставя на интеграцията на страната му към НАТО. "Никоя страна не може да налага вето върху развитието на отношенията между Грузия и НАТО", обяви той на обща пресконференция с украинския президент.

Юшченко определи като основна цел влизането на Украйна в НАТО, но този проект съвсем не се приема еднозначно от украинците, посочва Франс прес. Украинското правителство, в което доминират проруските сили, също е скептично към евентуално присъединяване.